
Eli tuolla aiemmin olen luvannut laittaa tarkempaa informaatiota Kaarlelasta. Tämä olisi pitänyt tehdä jo blogin alussa, mutta parempi myöhään ku ei ikinä. Jotkin asiat voivat tulla toiseen kertaan mutta sen suonette anteeksi :D
Vasemmassa reunassa on "kuvakimara" joka alkaa 1890-luvulta ja päättyy viimetalveen. Tässä aluksi käyn läpi yleistä asiaa ja ulkonäköseikkoja.
Kaarlela on tilana suh

Tunnustan, oikeastaan mulle ei ole vieläkään selvinny tarkka rakentamisajankohta, mutta se sijoittuu luultavasti 1863-1870. Kaarlelan rakentaja / rakennuttaja oli siis Johan Frösen joka muutti Ruotsista Suomeen ja nimenomaan Kauhajoelle tulevan vaimonsa perässä tutustuttuaan häneen Tukholmassa. Naimisiin mentyään he ostivat myynnissä olevan tilan Päntäneeltä ja rakensivat päärakennuksen siihen. Kaarlela oli tuolloin pitkään Kauhajoen suurimpia ja edistyksellisimpiä tiloja.

Ulkonäöltään Kaarlela ei ole tyypillinen pohojalaanen kaksfooninkinen, vaan siinä näkyy rakentajan ruotsalaisuus. Yllätyksen tarjosi tuo kuisti jonka luulin olevan lautarakenteinen, mutta täysin hirsinen se on. Se on mielenkiintoinen rakenteeltaan, josta kerron sitten myöhemmin kun päästään sisälle.
Ikkunat on etelä- ja länsipuolelle vaihdettu, itä- ja pohjoispuolell

Kuten kuvista käy ilmi, rakennuksen alkuperäinen väri on valkoinen. 1900-luvun alun kuvista näette että maali on kulunut pois eikä sitä ole sen jälkeen maalattu uudelleen. Vielä tänäkin päivänä räystäiden alla on maalia josta aion selvittää, mitä se on alunperin ollut.


Hirsissä on jonkinverran vaurioita, juurikin tällä paraatipuolen ikkunoiden alla. Myös alin hirsikerta täytyy vaihtaa. Myös kuistin jiirit ovat jonkinverran vuotaneet ja aiheuttaneet seiniin lahoa.
Juoksevaa vettä ei oo koskaa sisälle tullu.

Halusin laittaa tämän kuvan tähän mukaan... Erään ihmisen mukaan Kaarlelassa oli Kauhajoen ensimmäinen auto. Haluaisin tälle tarinalle vahvistuksen jostain :) Komia peli, Suomen liput ja kaikki. Tämä kuva sopii loistavasti tähän yhteyteen, siitä huomaa miten Wanhan Herran olemassaolon aikana kulkuneuvot ovat muuttuneet. Heposesta se lähti.

Ja jatketaan...Vasemman puoleinen hormi oli todella huonossa kunnossa ja tiilistä ei ollut enää uusiokäyttöön. Se purettiin viime kesänä. Oikean puoleinen hormi on päällisin puolin kunnossa ja nyt on meneillään aivoriihi, miten saisimme parhaiten sen purettua. Tarkoituksena olisi käyttää tiilet uudelleen.
Kaarlela on ollut pitkään tyhjillä
Nyt täytyy mennä nurmikon niittoon. Jos ehdin, huomenna jatkan pohjapiirustuksilla.
Voihan kökkö, miten nuo tekstit tuli erilailla ku meinasin. No eikö siitä asiat tuu ilmi kuitenki :)
VastaaPoistaOlipas mielenkiintoista! Jatkoa odotellaan ....
VastaaPoistaKatja, oletko tietoinen tällaisesta sivustosta Sukutilat Webissä http://sukutilat.sarka.fi/ Sieltä löytyy myös Kaarlela, mm. "Omistajat v:sta 1910 Herman ja Emilia (o.s. Frösén) Kokko. Ollut emännän suvulla 72 v. Emännän isä Johan Frösén, joka oli kotoisin Kärnan pitäjästä Itä-Götan maalta, hallitsi Kaarlelaa vv. 1860-1910. " Tämä sivusto tiedoksi myös muille vanhoja taloja omistaville.
VastaaPoistaMukavaa loppukesää,
-Solja
No enpäs ole törmännytkään! Hienoa, kiitos oikein paljon tiedosta :D
VastaaPoista