torstai 19. elokuuta 2010

Nyt sitä aiemmin luvattua.


Eli tuolla aiemmin olen luvannut laittaa tarkempaa informaatiota Kaarlelasta. Tämä olisi pitänyt tehdä jo blogin alussa, mutta parempi myöhään ku ei ikinä. Jotkin asiat voivat tulla toiseen kertaan mutta sen suonette anteeksi :D

Vasemmassa reunassa on "kuvakimara" joka alkaa 1890-luvulta ja päättyy viimetalveen. Tässä aluksi käyn läpi yleistä asiaa ja ulkonäköseikkoja.


Kaarlela on tilana suh
teellisen vanha, Kauhajoen historiassa se mainitaan 1600-luvun alussa, tosin nimellä Pyy. Vielä en ole selvittänyt koska Kaarlela nimeä alettiin käyttää ja miksi. MUTTA mulle on kerrottu hurjia huhuja että nimitys Kaarlela tulee tuolta Ruotsin maalta; kuninkaallinen (muistaakseni Erik joku) teki raskaaksi palvelustytön ja tämä kyseinen kruunupää lähetettiin periferiaan Suomeen häpeämään. Oon kuullu tämän asian muun muassa mieheni mammalta ja parilta muulta taholta.

Tunnustan, oikeastaan mulle ei ole vieläkään selvinny tarkka rakentamisajankohta, mutta se sijoittuu luultavasti 1863-1870. Kaarlelan rakentaja / rakennuttaja oli siis Johan Frösen joka muutti Ruotsista Suomeen ja nimenomaan Kauhajoelle tulevan vaimonsa perässä tutustuttuaan häneen Tukholmassa. Naimisiin mentyään he ostivat myynnissä olevan tilan Päntäneeltä ja rakensivat päärakennuksen siihen. Kaarlela oli tuolloin pitkään Kauhajoen suurimpia ja edistyksellisimpiä tiloja.


Kooltaan rakennus on suuri, 10,5 X 23 metriä ja kerroksia löytyy kaksi täyskorkeaa sekä "ullakko". Neliöitä eli siivottavaa kertyy 460 neliötä. Hyvää on se että saadaan tarpeen vaatiessa olla miehen kanssa eri nurkissa ;)

Ulkonäöltään Kaarlela ei ole tyypillinen pohojalaanen kaksfooninkinen, vaan siinä näkyy rakentajan ru
otsalaisuus. Yllätyksen tarjosi tuo kuisti jonka luulin olevan lautarakenteinen, mutta täysin hirsinen se on. Se on mielenkiintoinen rakenteeltaan, josta kerron sitten myöhemmin kun päästään sisälle.


Ikkunat on etelä- ja länsipuolelle vaihdettu, itä- ja
pohjoispuolella ne ovat alkuperäiset. Katteena on alunpitäen ollut päre joka on vieläkin nykyisen huovan alla. Yllä olevassa kuvassa näkyy räystään alla hammaslista jota ei enää ole. Ulko-ovet on vaihdettu mutta alkuperäiset ovat tallella. Vasemmalta mennään kyökkiin ja oikealla on ns. paraatipuoli josta kulku eteisen kautta saliin.

Kuten kuvista käy ilmi, rakennuksen alkuperäinen väri on valkoinen. 1900-luvun alun kuvista näette että maali on kulunut pois eikä sitä ole sen jälkeen maalattu uudelleen. Vielä tänäkin päivänä räystäiden alla on maalia josta aion selvittää, mitä se on alunperin ollut.


Ulkovuoraus on alkuperäinen ja se on tarkoitus käyttää uudelleen. Riippuen siitä miten hyvin saamme sen irrotettua. Huonoja kohtia toki on ja ne paikataan mahdollisuuksien mukaan.

Hirsissä on jonkinverran vaurioita, juurikin tällä paraatipuolen ikkunoiden alla. Myös alin hirsikerta täytyy vaihtaa. Myös kuistin jiirit ovat jonkinverran vuotaneet ja aiheuttaneet seiniin lahoa.

Juoksevaa vettä ei oo koskaa sisälle tullu.Halusin laittaa tämän kuvan tähän mukaan... Erään ihmisen mukaan Kaarlelassa oli Kauhajoen ensimmäinen auto. Haluaisin tälle tarinalle vahvistuksen jostain :) Komia peli, Suomen liput ja kaikki. Tämä kuva sopii loistavasti tähän yhteyteen, siitä huomaa miten Wanhan Herran olemassaolon aikana kulkuneuvot ovat muuttuneet. Heposesta se lähti.Ja jatketaan...Vasemman puoleinen hormi oli todella huonossa kunnossa ja tiilistä ei ollut enää uusiokäyttöön. Se purettiin viime kesänä. Oikean puoleinen hormi on päällisin puolin kunnossa ja nyt on meneillään aivoriihi, miten saisimme parhaiten sen purettua. Tarkoituksena olisi käyttää tiilet uudelleen.Kaarlela on ollut pitkään tyhjillään. Koko rakennus ei ole ollut käytössä enää kymmeniin vuosiin, viimeiset vakituiset asukkaat käyttivät alakerrasta muutamaa huonetta talvella, käsittääkseni 60-luvulla. Viimevuosiin saakka Kaarlela on ollut vain kesäasuntona ja ainoastaan yläkertaa on käytetty. Tällaisena hän meille viime kesänä monen mutkan kautta päättyi :)


Nyt täytyy mennä nurmikon niittoon. Jos ehdin, huomenna jatkan pohjapiirustuksilla.
4 kommenttia:

 1. Voihan kökkö, miten nuo tekstit tuli erilailla ku meinasin. No eikö siitä asiat tuu ilmi kuitenki :)

  VastaaPoista
 2. Olipas mielenkiintoista! Jatkoa odotellaan ....

  VastaaPoista
 3. Katja, oletko tietoinen tällaisesta sivustosta Sukutilat Webissä http://sukutilat.sarka.fi/ Sieltä löytyy myös Kaarlela, mm. "Omistajat v:sta 1910 Herman ja Emilia (o.s. Frösén) Kokko. Ollut emännän suvulla 72 v. Emännän isä Johan Frösén, joka oli kotoisin Kärnan pitäjästä Itä-Götan maalta, hallitsi Kaarlelaa vv. 1860-1910. " Tämä sivusto tiedoksi myös muille vanhoja taloja omistaville.

  Mukavaa loppukesää,

  -Solja

  VastaaPoista
 4. No enpäs ole törmännytkään! Hienoa, kiitos oikein paljon tiedosta :D

  VastaaPoista