perjantai 20. elokuuta 2010

Tässä tämä pohjakuva nyt tulee. Nuo kuvat on piirtänyt talon edellisen omistajan mies, joten mitään virallisia ne ei ole vaan paremminkin suuntaa antavia. Viralliset kuvat piirretään syksyn / talven aikana ku tiedetään pohjatutkimuksen tulokset. Nämä kuvat ovat olleet mulla apuna dokumentoinnissa, jokaiselle huoneelle on oma "koodi" mikä on merkitty sitten esim listoihin ja oviin.

Jos ihan kaikki pienetkin sivukömmelit ja kuisti lasketaan, niin tulokseksi saadaan kaksitoista alakerrassa ja yksitoista yläkerrassa. Parasta ovat nuo jo vaatehuoneiksi (VH) merkitsemäni tilat, nyt saan kengilleni ja laukuilleni oman huoneen ;).

Käyn nyt läpi huoneet ylimalkaan läpi, myöhemmin selvitän yksityiskohtaisemmin, esimerkiksi laitan kuvia tapeteista jne.

Sisään tullaan tietenkin kuistin kautta. Sisäänkäyntejä on siis kaksi, köökkiin ja eteiseen. Kuistilla on jännä porrasratkaisu ja sitä on vaikea selittää edes kuvilla. Kuvasta toivon mukaan näkyy tuo että ovelta ovelle on matala tasanne ja muutama rappunen. Yläkertaan menevät rappuset on ilmeisesti 60-luvulta, sitä ennen ylös kiivettiin tikapuita pitkin. Nykyiset rappuset ovat melko jyrkät mutta haluaisin ne silti säästää.

Köökin ja kuistin välillä on mainio ovi, se muistuttaa lähinnä jotain ulkorakennuksen ovea :) Tuvassa on valkoiset paneelit ja lautalattia (ilmeisesti vaihdettu jossain vaiheessa). Komea uunikin oli ja se purettiin viime kesänä, mutta tiiliä ei saanut säilytettyä koska kosketus oli tehnyt tehtävänsä. Kiinteitä kaappeja ei ole kuin yksi, pohjakuvassa se sijoittuu tuonne oikeaan ylänurkkaan. Aion tehdä suuren rikoksen ja laittaa kaapistot. Nekin ovat jo suurimmalta osin hankittu ja ne on näitä kaikille tuttuja 50-luvun täyspuisia, puurivallisia kaappeja. Tällä hetkellä ne on tuhannen kirjavia mutta valkoiset niistä aikanaan tulee.

Keittiöstä mennään Siniseen huoneeseen. Se on toiminut ilmeisesti jonkinlaisena työtilana hierojalla, koska se oli ainut paikka mistä löytyi villoitukset seinistä. Siihen on tarkoitus tulla kylpyhyone / WC. Tarkoitus on laittaa nämä tilat mihin täytyy johtaa vettä, talon päätyyn ja lähelle toisia. Sinisessä huoneessa oli täysin terve lankkulattia. Peiliovi.

Pikku huoneesta tulee jonkinlainen makuuhuone, joko meidän lapsille tai vieraille. Sininen huone ja Pikkuhuone on erotettu toisistaan jälkikäteen, väliseinä on lautarakenteinen. Kuten edellisessä, tällä myös lankkulattia. Peliliovi.

Tuvasta mennään Takkahuoneeseen, jossa oli pystymuuri. Kosteuden takia kuoret olivat kuitenkin pilalla. Lankkulattia ehjä.

Keskellä rakennusta on sali, joka on 36 neliömetriä. Nurkassa (oikea alakulma) nököttää kaakeliuuni. Se on yksinkertainen ja alkuperäinen väri on kellertävä. Nyt päällä on valkoinen maali. Salissa myös lankkulattia.

Tähän väliin kerron mua armottomasti päähän ottavan asia. Takkahuonen ja salin, salin ja makuuhuoneen, salin ja eteisen sekä eteisen ja kuistin väleissä oli kauniit pariovet. Eteisen ja kuistin ovissa oli lasit. Eteisessä oli monia metrejä pitkä seinänvieruspenkki ja sen yläpuolella yhtäpitkä naulakko. Alakerrassa oli 80 metriä TODELLA korkeaa jalkalistaa. Kaikki ne ostettiin erikseen paria kuukautta ennen meitä. Ne viedään yhteen meidän paikkakunnalla rempattavaan taloon. Kuulin kenellä ne on ja pyysin saada nähdä ne ja ottaa mittoja josko teettäisin samanlaiset. Vastaus oli tyly; ei niis oo mitää nähtävää. Ajattelin että selvä, anti olla. Yritin itseasiass ostaa niitä takaisin. Nyt kävin katsomassa rakennusta johon ne tulevat ( se ei tule kenellekkään yksityiselle vaan siihen tulee ns. kauppakäytävä ja yrityksiä, auts!). Poru pääsi kun menin sisään; ei olisi uskonut että tulin vanhaan taloon sisälle, kaikki oli peitetty kipsilevyillä ja torppa oli ku uudisrakennus. Ja sinne haluttiin sitte välttämättä vanhoja jalkalistoja, ovia, seinänvieruspenkkejä ja naulakkoja. Tällasen takia ne revittiin irti alkupeäisestä paikastaan. Jopa mun mies ihmetteli tätä, vaikkei hän piittaa tällasista asioista pätkääkään. Paha olo tulee ku ajattelenki asiaa :´( Mutta täytyy vain elää tän asian kans. Onneksi ne oli unohtanu yläkerran yhteen huoneeseen sitä jalkalistaa ja alakerran eteiseen pätkän naulakkoa, niin saan teettää samanlaiset. Mun on vain pakko päästä jollain lailla tästä yli :)

Avautumisen jälkeen siirrytään salista MEIDÄN tulevaan makuuhuoneeseen. Löysin Kaarlelasta jotkut vanhat Jugend- ovet mistä ei ole pienintäkään käsitystä missä ovat olleet. Niistä napeloin sitten tuohon salin ja makuuhuoneen välille.

Makuuhuoneesta mennään Keltaiseen Huoneeseen, josta olen jo aiemmin kertonutkin, täällä on lattiaa lisäeristetty mikä aiheutti mittavan home- ja sienikasvuston lankkuihin --> kaikki pilalla. Pönttömuuri on kuitenki ok. Myös tämän huoneen yhteydessä on Vaatehuone.

Keltaisesta Huoneesta pääsee Eteiseen. Jossa todellakin OLI ne seinänvieruspenkit ja naulakot sekä pariovet laseilla. Ajattelin kuitenkin tehdä näin: eilen mainitsemani alkuperäiset ulko-ovet sopisivat mainiosti paikkaamaan nuo pari-ovet, kokokin on lähes sama. Eteisen lankkulattia on kaunis ja pönttömuuri kunnossa.Sitten siirrytään yläkertaan. Rappuset tulevat Aulaan joka on mielenkiintoinen. Kaikissa muissa yläkerran huoneissa on sisäkatto ja huonekorkeus 2,50m mutta Aulassa näkee kattorakenteet ja tikapuilla pääsee tuohon "ullakko" osaan. Aulassa on tuollainen pieni koppero joka on jo purettu eikä sitä laiteta siihen enää.

Aulasta kuljetaan Oranssiin Huoneeseen. Siellä on ihan uskomattomat tapetit, ne kyllä piristävät huonointakin päivää. Tapetit ovat oranssiakin oranssimmat! Ja niitä löytyy vielä rullaltakin ;) Tänne oli vahingossa jätetty sitä jalkalistaa.

Oranssista Huoneesta pääsee Pienen Makuuhuoneen kautta Päätyhuone 1:een jonka meidän ekaluokkalainen on jo varannut huoneekseen. Tiedä sitten asuuko edes enää kotona kun talo on muuttovalmis ;). Tämä länsipääty on hieman aiheuttanut päänvaivaa ja varsinkin nämä kaksi pientä huonetta. En ole saanut vielä varmuutta onko ne olleet siinä alunperin. Tapettitutkimus on vielä aloittamatta joten en tiedä mitä tuo seinä on. Olettaisin että se on kevyt väliseinä, koska se on tuohon karttaankin merkitty erilailla. Sitä täytyy nyt miettiä millälailla nuo kolme huonetta toteuttaa, nuo pienet huoneet on tosi pimeitä. Lattia on muuten ok mutta tässä kävi mulle ja isälleni pieni onnettomuus kun muuria purimme; yhtäkkiä alkoi kuulua nitinää ja isäni huusi juokse! Mä lähdin Keittiön ovesta pois ja isäni Pikku Makuuhuoneen ovesta ulos. Pölyn hälvettyä totesimme että muuri kaatui kokonaisena ja hajotti yhden lankun kaatuessaan. Pääasia ettei ny kuitenkaa ite jääty alle.

Itäpäädyn huoneen on varannu meidän pian 11-vuotias. Siellä ei ole pönttömuuria vaan sellainen pieni keittiön hella ja uuni. Ne tuskin sinne jää. Lankkulattia on priima.

Kuten kuvasta näette, talon jokaisessa nurkassa on tuollaiset sivukömmelit johon voi sitten varastoida kaikkea ihanaa ;)

Aurinkoista päivää kaikille :D

8 kommenttia:

 1. Ymmärrän sua hyvin tuossa penkki- ja lista-asiassa. Meilläkin talossa pari kohtaa jotka kaivelevat sieläkin suhteessa entisiin asukkaisiin. Kuten se TALON perheraamatun pois vienti. Ei saatu edes ostaa.

  VastaaPoista
 2. Meillä taas oli sahattu hevosvetoisesta puimakoneesta aisa, ihan vain ilman varsinaista syytä... onneksi eivät kerenneet saada paljoa aikaan kolmessa vuodessa. Ja vaikka perikunta olikin varmaan vienyt paljon, niin ne joilta ostettiin, niin jättivät kaiken talossa olleen (niin hyvässä kuin pahassa) meille... siitä osaan olla aina vain enemmän kiitollinen:).

  Mutta voi miten upeilta kuullostaa nuo penkit ja naulakot, ymmärrän että harmittaa pirnaleesti. Mä löysin seinävieruspenkin etulaidan aitasta, varmaan siihen pitää penkki joskus ympärille tehdä.

  Ja on teillä kyllä tilaa sitten ja Vaatehuoneita, ja kovasti töitä ennen sitä;). Mä haaveilen sisäsaunan (jonka kiuas ei toimi) muuttamista vaatehuoneeksi, se pitää joka tapauksessa rempata läpiasti... vielä on pehmitys kesken, jospa sit kun on pihasauna valmis. Ja nuo sivunkaiset on kyllä mainiot, mulla tulee (joskus sitten) toiseen valoisampaan hyllyt ja kausivaatteiden säilytys.

  VastaaPoista
 3. Meillä kans myyjä jätti kaiken meille ostaessamme Kaarlelan. Kaikkein tärkeimpiä ovat valokuvat ja kirjeet, samaten tykkään Tapiovaaran Mademoiselle tuoleista, kaksi tavallista ja yksi keinutuoli. Paljon muitakin ihania huonekaluja oli, laitan niistä joskus kuvia.
  Sivunkaiset :)

  VastaaPoista
 4. Blogissani jotain Katjalta Katjalle, käy kurkkaamassa :)

  VastaaPoista
 5. Komea talo ja tilaa on!

  Listojen kanssa ymmärrän tuskasi - ihan omaakin vatsaa kuristi, kuin luin. Toivottavasti saat teetettyä samanlaiset, vaikka eihän se tietysti ole sama asia.

  VastaaPoista
 6. ... ja kiertopalkinto löytyy mun blogista:
  http://susannantyohuone.blogspot.com/2010/08/tunnustelua.html

  VastaaPoista
 7. On toi talo kyllä ihan mieletön. Mun mies on Kauhajoelta, suostuiskohan se muuttamaan joskus vaikka teidän naapuriin, niin saisin ainakin kauniit maisemat? :D

  VastaaPoista
 8. Kiitos Anna. Tänne vain, tyhjiä tontteja ympärillä piisaa ;)

  VastaaPoista